kevään peruskurssi alkaa Helsingissä la 12.1.2019!

Bujinkan Shinden Dojon peruskurssi alkaa Helsingin Vallilassa ilmaisella kokeilukerralla la 12.1.2019 klo 10-13 osoitteessa Mäkelänkatu 62 (5. kerros). Ilmoittaudu mukaan tämän sivun alalaidassa olevalla lomakkeella!

Peruskurssilla tutustumme lajimme keskeisimpiin perusteisiin ja esittelemme joitakin Bujinkanin monista osa-alueista. Kurssin tarkoituksena on mahdollistaa turvallinen ja hedelmällinen budon harjoittelu jatkoryhmän kanssa, sekä tutustuttaa harjoittelijoita käytännönläheiseen itsepuolustukseen.

Kokeilukerran jälkeen pidetään kaksi kertaa viikossa ti ja to klo 20.00 – 21.30 perustekniikkaharjoituksia, joissa uppoudutaan tarkemmin yksittäisiin tekniikoihin ja tutkitaan niiden käyttömahdollisuuksia myös itsepuolustuksessa.


Peruskurssin aikataulu ja hinta


- Ilmainen kokeilukerta la 12.1.2019 klo 10-13
- Viikottaiset harjoitukset tiistaisin klo 20-21.30 ja torstaisin klo 20-21.30
- Peruskurssin vyökokeet marras–joulukuussa (pvm myöhemmin)

Koko peruskurssin hinta on 120 €. Peruskurssi on suunnattu vähintään 15 vuotta täyttäneille.


Toivotamme koko seuramme voimin teidät kaikki tervetulleiksi harjoittelemaan kanssamme ja löytämään itsellenne antoisan harrastuksen Bujinkan Budo Taijutsusta. Alla olevalla lomakkeella voitte ilmoittautua peruskurssille mukaan. Lisätietoja ja kysymyksiä peruskurssista voi tiedustella sähköpostilla shindendojohelsinki@gmail.com.

Shihan Leo Hintikka
Bujinkan Shinden Dojo Finland


Ilmoittaudu Helsingin peruskurssille

 
Nimi *
Nimi
 

Talven peruskurssi alkaa Helsingissä la 13.1.2018!

Bujinkan Shinden Dojon peruskurssi alkaa Helsingin Vallilassa ilmaisella kokeilukerralla la 13.1.2018 klo 10-13 osoitteessa Mäkelänkatu 62 (5. kerros). Ilmoittaudu mukaan tämän sivun alalaidassa olevalla lomakkeella!

Peruskurssilla tutustumme lajimme keskeisimpiin perusteisiin ja esittelemme joitakin Bujinkanin monista osa-alueista. Kurssin tarkoituksena on mahdollistaa turvallinen ja hedelmällinen budon harjoittelu jatkoryhmän kanssa, sekä tutustuttaa harjoittelijoita käytännönläheiseen itsepuolustukseen.

Kokeilukerran jälkeen pidetään kaksi kertaa viikossa ti ja to klo 20.00 – 21.30 perustekniikkaharjoituksia, joissa uppoudutaan tarkemmin yksittäisiin tekniikoihin ja tutkitaan niiden käyttömahdollisuuksia myös itsepuolustuksessa.


Peruskurssin aikataulu ja hinta


- Ilmainen kokeilukerta la 13.1.2018 klo 10-13
- Viikottaiset harjoitukset tiistaisin klo 20-21.30 ja torstaisin klo 20-21.30
- Peruskurssin vyökokeet maalis–huhtikuussa (pvm myöhemmin)

Koko peruskurssin hinta on 120 €. Peruskurssi on suunnattu vähintään 15 vuotta täyttäneille.


Toivotamme koko seuramme voimin teidät kaikki tervetulleiksi harjoittelemaan kanssamme ja löytämään itsellenne antoisan harrastuksen Bujinkan Budo Taijutsusta. Alla olevalla lomakkeella voitte ilmoittautua peruskurssille mukaan. Lisätietoja ja kysymyksiä peruskurssista voi tiedustella puhelimitse numerosta 044 211 9696 tai sähköpostilla shindendojohelsinki@gmail.com.

Shihan Leo Hintikka
Bujinkan Shinden Dojo Finland


Ilmoittaudu Helsingin peruskurssille

 
Nimi *
Nimi
 

Syksyn 2017 peruskurssit alkavat Bujinkan Shinden Dojoilla

Syksyn peruskurssit alkavat dojoillamme jälleen. Alla löydät paikkakunnittain alkavat peruskurssit.

Helsinki
Peruskurssin intensiivialoitus 19.-20.8.2017 klo 10.00-15.00, jonka jälken harjoitukset maanantaisin klo 18.00-19.30 ja torstaisin klo 20.00-21.30. Ilmoittaudu tästä -›

Espoo
Peruskurssin aloitus 4.9.2017, harjoitukset maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 19.00. Espoon dojon yhteystiedot -› 

Vantaa, Myyrmäki
Myyrmäessä peruskurssi alkaa 18.9.2017, harjoitukset maanantaisin ja torstaisin klo 19.30. Vantaan dojon yhteystiedot -›

Vantaa, Hakunila
Hakunilassa peruskurssi alkaa 14.8.2017, harjoitukset maanantaisin klo 17.00 ja perjantaisin klo 19.00. Vantaan dojon yhteystiedot -›

Kirkkonummi
Peruskurssi Kirkkonummella alkaa 16.8.2017, harjoitukset keskiviikkoisin klo 19.00 ja sunnuntaisin klo 18.00. Kirkkonummen dojon yhteystiedot -›

Järvenpää
Peruskurssi Järvenpäässä alkaa 20.8.2017, harjoitukset sunnuntaisin klo 19.00. Järvenpään dojon yhteystiedot -› 

Jyväskylä
Peruskurssi alkaa 5.9.2017, harjoitukset TI 19:45 ja TO 20:30. Jyväskylän dojon yhteystiedot -›

Mikkeli
Peruskurssi Mikkelissä alkaa 11.9.2017 klo 18.30. Mikkelin dojon yhteystiedot -›

 

Ajatuksia budosta ja läsnäolosta

Budossa harjoitellaan läsnäoloa. Tällä viikolla treeneissä puhuttiin tilanteesta, jossa harjoittelija kolhaisi päänsä Japanissa matalalla olevaan oven karmiin. Ovet ovat siellä matalia. Pointti tässä oli se, että hetkellä jolloin ajatuksesi on muualla, toimit ilman että olet läsnä, sattuu vahinkoja.

Perusharjoituksessa ollaan zanshin. Voisi sanoa vaikka, että olet hereillä. Olet valmiusasennossa, kun harjoittelupari hyökkää ja olet valmis. Pää on oltava tyhjä. Tässä hetkessä.

Tätä valmiutta ja läsnäoloa meillä kaikilla pitäisi olla elämässä. Jos suuresti ajattelet tulevaa ja suunnittelet liikaa niin ahdistut. Suunnitelmilla on tapana mennä pieleen. Ainakin jos orjallisesti yrität pysyä niissä olematta joustava. Jos ajatuksesi taas laahaa menneessä, saatat masentua. Kuitenkin, kun olet ajatuksissasi tai prosessoit jotain, niin et ole läsnä.

Kaikki me olemme ajatuksissamme ja prosessoimme. Sille on oma aikansa.

Kolme perusajatusta, joita itse yritän noudattaa.

  1. Mennyttä et voi muuttaa, mutta voit hyväksyä sen sellaisena kuin se on. Voit hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet.
  2. Nykyisyydessä voit vaikuttaa joihinkin omiin asioihisi. Tekemisiisi. Voit valita mitä seuraavaksi syöt, millaiset elämäntapasi ovat, miten suhtaudut asioihin jne. Voit hyväksyä kulttuurin, jossa elät ja säästää voimasi sen sijaan, että vastustat ja tuhlaat voimiasi asioihin, joita et voi muuttaa. Ota tilanteet vastaan uniikkeina tapahtumina, koska sitä ne kaikki ovat. Suhtaudu samoin myös ihmisiin. Vaikka nykyihminen usein sortuu siihen, että yrittää päässään muodostaa jonkinmoisia logiikoita ja säännönmukaisuuksia, en usko että on olemassa sääntöä, jonka oikeasti voi monistaa. Tällä tarkoitan esimerkiksi tilannetta, että koska elämässäni olen havainnut, että tällaisessa tilanteessa käy näin, niin aina tällaisessa tilanteessa käy näin. Yksinkertaista. Ota jokainen tilanne, kuin se olisi ensimmäinen kerta kun siinä olet. Koska se on. Tällä asenteella elämä on paljon kivempaa ja se on seikkailu. Suhtaudu asioihin kuin kolmevuotias. Ole aina luova.
  3. Tulevaisuuteen on vaikea nähdä. Siihen voi jossain määrin vaikuttaa, mutta sitä ei voi suunnitella liikaa. Pitää olla joustava ja kestävä kuin paju tuulessa. Mikään ei ole varmaa paitsi muutos. Kaikki muuttuu koko ajan. Tämä pitää hyväksyä.

Shidoshi Jani Vihervuori
Bujinkan Shinden dojo

Miten valita kamppailulaji tai taistelulaji joka sopii sinulle?

Mitä olet hakemassa? Kamppailua? Taistelua? Rauhaa?  Useimmat kamppailulajeista kyllä kasvattavat fyysistä kuntoa ja huoltavat kehoa. Rajuimmat taas rikkovat kehoa.

Jos haet pelkkää urheilua, kuntoilua ja olet kilpailuhenkinen, valitse joku laji, jossa urheillaan ja kilpaillaan. Muista kuitenkin, että nämä sopivat huonosti itsepuolustukseen. Nämä ovat urheilua. Ja kun joku veti nyt herneen nenään niin kerron että miksi:

  • säännöt: todellisessa tilanteessa ei ole mitään sääntöjä, ei ole tuomareita, törkeämpi voittaa helposti
  • vastustajan samankaltaisuus: todellisessa tilanteessa toisella voi olla aseita, useita kavereita, erilainen tyyli taistella, kuin juuri näiden em. sääntöjen pohjalta laadittu tekniikkalista
  • ympäristö: ei ole tatamia, on betonia, sepeliä, kiviä ja juuria, alue ei ole rajattu, varustuksesi on eri kuin tatamilla
  • vahingoittumiriski: ei ole lääkäreitä heti saatavilla jos jotain sattuu ja sitä matsia ei vihelletä poikki, taistelutilanne on aina riski ja urheiluhenkiset ottavat usein isoja riskejä jo omassa lajissaan, jossa apua on usein heti saatavilla
  • epätodellinen turvallisuuden tunne: mitaleilla ja alkoholilla buustattu ego on todella vaarallinen itsellesi ja muille

Kilpailutilanne on siis hallittu kamppailutilanne, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Se muistuttaa enemmän sitä kun Kaisa Mäkäräinen hiihtää ja ampuu. Vertaa todellisuutta vaikkapa Simo Häyhään toisessa maailmansodassa. Kumpikin hiihtää ja ampuu. Olosuhteet ovat kuitenkin toiset. Ei siinä, Kaisa hiihtää ja ampuu kyllä hienosti. Ja urheilu on ihan okei.

Esimerkkeinä judo, kilpakarate, paini, kilpataekwondo, vapaaottelu, brassijutsu, kendo yms urheilulajit.

HAETKO ITSEPUOLUSTUSTA?
Moni tätä myy. Mutta toteutus on sitten jotain muuta. Jos nimenomaan haet itsepuolustusta ja selviytymistä, kannattaa harkita krav magaa, ninjutsua, jujutsua, hapkidoa yms. Eli lajia jossa ei kilpailla. Ja jonka juuret ovat sodassa. Sodassa idea on selviytyminen eikä voittaminen kuten urheilussa. Olipa laji mikä hyvänsä niin suurin tekijä olet sinä itse. Sinusta joko on siihen tai ei. Ja suuri merkitys on myös opettajalla. Valitettavan monet opettajat opettavat itsepuolustusta vaikka eivät ole itse edes olleet tällaisessa tilanteessa. Se on vähän kuin neitsyet opettaisi seksiä. Mutta kun aloitat, niin sieltä niitä oikeasti kokeneitakin löytyy. Ja opit ajan kanssa asioita syvemmin.

Lyhyet itsepuolustuskurssit ilman muuta pohjaa ovat mielestäni vähintäänkin arveluttavia. Tässä itsepuolustuskurssi lyhyesti: älä soita turhaan suutasi ja juokse pakoon jos se vaan on mahdollista. On tyhmää jäädä egonsa vankina konfliktiin jos on vaihtoehto.

Eri lajit ovat laajuutensa puolesta erilaisia ja oppiminen tapahtuu eri aikarajoissa.

Nopein on tietääkseni krav maga, johtuen suppeudestaan. Tekniikoita ei alunperin ole paljoa. Mitä täällä erityisesti arvostan on asenne. Tosin tässäkin adoptoidaan koko ajan jatkuvasti tekniikoita alkuperäisen sotilastaidon ulkopuolelta.

Hitain lienee Bujinkan, koska se sisältää käytännössä yhdeksän eri 'lajia'. Oppimista riittää loputtomasti. Tämä on jo tie jota voi kulkea, ei mikään kurssi.

Lajeja itsepuolustukseen:
Jujutsukoulut, bujinkan(ninjutsu), krav maga, hapkido, sotilastaekwondo.

Vinkki: Suhtaudu tervein arveluin sanoihin combat, ultimate, survival, tactical jne lajin tai seuran nimiin liitettynä. Usein urheilua tarjotaan itsepuolustukseen juuri näillä termeillä. Ja lue kohta urheilu uudelleen. Ja usein ihan käypäsistä lajeista yritetään tehdä kaupallisempia laittamalla sinne joku kovuutta kuvaava sana. Kauppiaan sydän myytäessä sotataitoja on aina arveluttavaa. Onko ideana kuitenkin vaan lähinnä rahanteko?

HAETKO TRADITIOTA? HENKISTÄ PUOLTA?

Traditiota tarjoavat vanhat lajit. Sata vuotta vanha laji on vielä nuori. Jos lajilla on juuret ja katkeamaton traditio jo tuhansien vuosien takaa, se on melko lailla testattu oikeassakin elämässä. On sitten eri asia taas, onko opettajasi testattu. Ja mitä siellä tuhannen vuoden aikana on tapahtunut.

Jotkut lajit ovat keskittyneet hiomaan pelkästään omien tekniikoiden hienoutta. Lajin pitäisi kehittyä aikojen saatossa, jotta se on elävä. Olen esim. nähnyt japanilaisia koryu-kouluja, joiden tekniikat eivät kestä enää nykypäivän olosuhteita. Ne ovat tällöin vain kuolleita muotoja. Mutta traditiotakin täytyy ylläpitää ja myös vanhoja muotoja treenata. Ne sitten yhdistetään nykypäivän erilaisiin aseisiin. Henkistä puolta löytyy esim. aikidosta, perinteisestä karatesta ja bujinkanista, jotka vielä juuriltaan hakevat elävää tietoa. Näissä on myös filosofiaa, henkistä hyvinvointia ja suorastaan uskonnollisuuttakin tarjolla.

Tässäkin kannattaa satsata opettajaan, joka pyrkii itse kehittymään jatkuvasti ja näin nostaa muita mukanaan inspiroiden. Itsellä kokemus on kertynyt enimmäkseen bujinkanista ja vuosien varrella olenkin löytänyt täältä enemmän syvyyttä kuin uskoinkaan.

HAETKO KUNTOILUA?
Kaikki nämä lajit kohottavat kuntoa ja notkeutta, intensiteettihän oikeastaan riippuu sinusta. Urheilu on räjähtävämpää. Itse juoksen. Ja treenaan.

MIKSI VALITA BUJINKAN?
Itse harrastin 10 vuotta judoa, jossa puhuttiin samuraijuurista yms. En kuitenkaan koskaan näistä aiheista kysyessäni saanut vastausta, koska kukaan ei tiennyt traditionaalisesta judosta tai samuraista juurista juuri hölkäsen pöläystä. Mainoslauseita. Laji on täysin urheilua nykyään. Jigoro Kano kääntyisi haudassaan. Gendai budoa, joka on luotu kyllä vanhojen taitojen pohjalta mutta rauhanaikaan. Tiikeristä on tehty hampaaton. Kaipasin jotain muuta kuin urheilua. Ilokseni löysin Bujinkanin parista vastauksia ja tekniikkaa jonka juuret ovat syvemmällä kuin urheilussa. Judo jäi. Bujinkan ja ninjutsu tuli jäädäkseen.

Laji käsittelee tradition ohella ja kautta todellista konfliktia ja on täysi sotataito. Juuret ovat syvällä. Siinä tavoitellaan myös tiettyä henkistäkin heräämistä ja satoria eli valaistumista. Polku on pitkä, suorastaan loputon ja se kasvattaa ihmistä niin fyysisesti kuin henkisestikin.

MITÄ BUJINKAN TOI MINULLE?
Olen oppinut elämään paremmin ja muita huomioonottavaisemmin. Olen oppinut puolustamaan itseäni ja muita. Osaan huolehtia kehosta ja mielestä. Ja huoltaa niitä. Ymmärrän konfliktin lainalaisuudet ja olen tätä kautta löytänyt onnellisemman elämän, ystäviä ja voisiko sanoa uuden kansainvälisen perheen omani rinnalle. Olen rauhan mies.

Voin treenata lähes missä maailmanosassa tahansa. Käyn japanista hakemassa vuosittain inspiraatiota ja sisältöä eteenpäin kehittymiseen. Treenaan ja opetan leireillä. Tekniikkaa on enemmän kuin riittävästi, se on käytännöllistä ja inspiroivaa.

Voin sanoa harjoittelevani ihan oikeaa taidemuotoa. Martial arts tarkoittaa sodan taiteita. Samalla harjoittelen ja opetan lajia edelleen.

Bujinkan budo taijutsu on todella täydellinen sotataito, kun sitä tarkastelee vuosien harjoittelun jälkeen. Nykyään pyrin elämään hetkessä ja balanssissa. Ja jatkan treenaamista. Tänä vuonna on budoharjoittelua takana 26 vuotta. Ja olen mielessäni hyvä aloittelija. Jos siis haluat enemmän kuin mustan vyön niin hanki uusi elämä aloittamalla bujinkan. Mene peruskurssille, se on mainio alku. Ja pysy tiellä. Pääasia on ettei lopeta.

Jani Vihervuori
Bujinkan Shihan

Mitä on itsepuolustus?

Usein minulta kysytään itsepuolustuksesta ja mitä se on. Tarkastelen tässä artikkelissa sitä omasta näkökulmastani, joka on muodostunut yli 25v kokemuksestani kamppailulajien parissa.

ITSEPUOLUSTUS
Se on itsen puolustamista. Nopea mielikuva aiheesta on monella sitä, että osaa tapella tai on ns. kova jätkä. Itsen puolustamista kannattaa kuitenkin miettiä laajemmin. Vaikka olisit miten mestari missä tahansa lajissa, seuraavat seikat joko vahvistavat tai heikentävät sinua.   

UNI JA LEPO
Jokaisen tarvitsee olla tietoinen unen laadusta, riittävyydestä ja itselle sopivasta määrästä. Kuuntele itseäsi. Oletko nukkunut tarpeeksi? Millä tavalla unen laatu tai unenpuute vaikuttaa? On tutkittu, että unenpuute tekee autoilusta yhtä vaarallista kuin se a lkoholia nauttineena. Se heikentää tarkkaavaisuutta ja reaktioaikaa samalla tavoin. Itsepuolustus alkaa perusasioista; jos suorituskykysi  on jo valmiiksi rajoittunut, kuinka selviät ihan perusasioista?

PÄIHTEET
Päihteiden käyttö heikentää suorituskykyä monella tavoin jo vähäisissä määrin. Unen laatu kärsii, elimistö kuormittuu, henkinen tasapaino järkkyy. Runsas päihteiden käyttö luo vaaratilanteita ja harkitsemattomia valintoja. Runsas käyttö johtaa usein tapaturmiin. Myös sosiaalisissa tilanteissa se johtaa usein harkitsemattomaan kielenkäyttöön. Harkitsemattomiin irtosuhteisiin heittäytyminen ei tee myöskään hyvää mielentilalle. Myös raiskaukset ovat usein alkoholinkäytön sivutuote, lähdetään sitten jonkun tuntemattoman asunnolle tai ollaan jopa nautittu niin paljon että ollaan puolustuskyvyttömässä tilassa.  

RUOKAVALIO
Olet sitä mitä syöt. En ota kantaa ruokavaliohin sinänsä, koska näitä koulukuntia on monia. Syömällä tiedostamattomasti mitä vaan roskaa ja liian suuria määriä vaikutukset alkavat ajan kanssa näkyä. Tärkeintä ruokavaliossa on tiedostaminen syömisessä ja sitä kautta itselle sopivan tavan löytäminen.

STRESSI
Stressiä on kaikilla. Se on yksi suurimmista sairauksien aiheuttajista joten kannattaa kehittyä sressinhallinnassa. Myös ruokavalio stressaa kehoasi. Kaikkea sopivasti.

KUNTO, LIIKUNTA
Fyysisestä kunnosta huolehtiminen on yksi terveyden ja sitäkautta itsepuolustuksen peruspilareista. Kannattaa kuitenkin muistaa että kohtuus kaikessa. Moni hajottaa itsensä myös menemällä tässä yli.

MEDIAVALINTA
Tänä päivänä kannattaa kiinnittää huomiota myös medioiden käyttöön. Kauanko käytät aikaasi eri medioihin? Viekö media huomiosi arkisista askareistasi? Oletko tarkkaavainen liikenteessä, olitpa matkalla jalan tai kulkuneuvolla? Ettet vaan huomaa olevasi keskellä tilannetta jonka tarkkavaisuudellasi olisit voinut kiertää? Sosiaalinen media sisältöineen ja julkaisuineen on myös oma vaaratekijänsä kun mietit sydäntäsi. Saatat kertoa itsestäsi liikaa. Myös lukemasi sisällöt vaikuttavat mielialoihisi.

SYDÄN, BALANSSI
Siinä missä hoidat kehoasi, hoidat myös sydäntäsi. Sydämellä tarkoitan henkistä balanssia. Kannattaa suojella niin sydäntä kuin kehoa. Tasapaino pitää löytyä niin henkisesti kuin fyysisesti.

Voit ainakin jossain määrin valita sinuun vaikuttavat asiat ja sen miten asioihin suhtaudut. Ole positiivinen optimisti.

SEURA
Tykkäämme kuulua joukkoon. Olemme laumaeläimiä. Valitse seura jossa olet. Valitse lauma johon kuulut.

TARKKAAVAISUUS
Ole läsnä. Tässä hetkessä. Älä ole päässäsi miettimässä liikaa ahdistavaa tulevaisuutta ja suunnittelemassa. Älä myöskään murehdi turhaan menneitä, ne ovat menneitä jo. Älä sulje itseäsi ulos tästä hetkestä: esim. puhelimella roikkuminen sulkee sinut ulos tästä hetkestä ja saatat huomata olevasi keskellä ikävää tilannetta.


Tässä muutama ihan perusasia, joita voi hyvällä syyllä kutsua itsepuolustukseksi. Vasta tämän jälkeen alkaa konfliktitilanteiden ja niiden menettelymallien pohtiminen. Kun nämä asiat ovat jotenkin hallinnassa, voidaan vasta siirtyä miettimään eri kamppailulajeja ja metodeja. Lajeja on paljon. Itse olen jossain määrin tutustunut ja ollut jonkinlaisessa kontaktissa judoon, ninjutsuun, jujutsuun, kilpakarateen, klassiseen karateen, hapkidoon, brassijutsuun, vapaaotteluun, krav magaan, aikidoon, kendoon, thai boxingiin ja nyrkkeilyyn. Tästä siirrytään seuraavaan aiheeseen eli  miten valita kamppailulaji, joka sopii sinulle?


Jani Vihervuori
Bujinkan Shihan

Mitä on Budo?

Todellinen Budo ei useimmiten vastaa vasta-alkajan mielikuvaa joka on pitkälti Hollywood -elokuvien tuottamaa. Kysymykseen ei voi antaa selvää vastausta vaan se pitää itse kokea. Budon harjoittelusta muodostuu sen vakavasti ottaville elämäntapa ja vuosien karttuessa esiin astuu myös filosofia. Harjoittelijoita on joka junaan, niitä jotka satsaavat harjoitteluun ja etenevät nopeasti ja ottavat budon harjoittelun sydämeensä ja saavat siitä elämäänsä sisältöä, sekä niitä jotka "harrastelevat" käyden treeneissä ja jättävät budon "sinne jonnekin" salille.

 

Milloin voi vielä aloittaa? Olenko liian vanha? 

Budoikäsi on harjoitteluvuosiesi ikä. Harjoittelua voinee verrata Ihmisen kasvuun, ensin opitaan liikkumaan, konttaamaan, kävelemään, lukemaan, kirjoittamaan jne. Vuodet tuovat kokemusta ja näkemystä ja polku edetessään kasvattaa sinua ihmisenä. Aloittaa voit kun haluat. 

 

Paljonko pitää treenata?

Niin paljon kuin jaksat. Dojolla ja kotona. Joskus sitä treenaa paljon ja joskus vähemmän. Tärkeintä on kuitenkin ettei lopeta. Budo on kuin hevonen. Pitää pysyä kuin kirppu hevosen hännässä, niin voi päästä pitkälle. 

 

Mistä aloitan? 

Aloita peruskurssilta tai mene mukaan harjoituksiin. Perusteita opetellessa harjoitellaan kehon muokkausta, ukemeita, turvallisia harjoittelutaitoja sekä 9 kyun graduointiin vaadittavia perustekniikoita, kuten asentoja, peruslyöntejä, katoja ja joitakin lukkoja. Se on pintaraapaisu. Älä vielä kuvittelekaan tietäväsi mitään budosta peruskurssin käytyäsi. 

 

Onko sinusta siihen? 

Bujinkan harjoittelu vaatii sitoutumista jota nykyihmisellä harvoin on. Moni haluaa jonnekin perille niin pian kuin mahdollista ja "suorittaa budon". Meillä et kuitenkaan pääse perille koska budo kehittyy ja muuttuu aikojen mukana. 

Ainoa mikä on varmaa on muutos. Älä siis yritä laatikoida budoa, äläkä kuvittele että musta vyö on tavoite ja siihen saakka treenaat. 

Musta vyö on vasta alku josta siirrytään korkeampiin harjoitteisiin. Mustan vyön saamiseen menee 3-5 vuotta harjoitustaustoistasi ja harjoitteluaktiivisuudestasi riippuen. Pitää kuitenkin muistaa että vaikka matkaa olisi tuhat kilometriä, sinne mennään askel kerrallaan. Musta vyö on pala kangasta jonka tarkoitus on pitää housut jalassa. Kiirettäkään on turha pitää, ei se matka tapa vaan se vauhti. 

 

Shidoshi Jani Vihervuori,
Bujinkan Shinden Dojo