Ajatuksia budosta ja läsnäolosta

Budossa harjoitellaan läsnäoloa. Tällä viikolla treeneissä puhuttiin tilanteesta, jossa harjoittelija kolhaisi päänsä Japanissa matalalla olevaan oven karmiin. Ovet ovat siellä matalia. Pointti tässä oli se, että hetkellä jolloin ajatuksesi on muualla, toimit ilman että olet läsnä, sattuu vahinkoja.

Perusharjoituksessa ollaan zanshin. Voisi sanoa vaikka, että olet hereillä. Olet valmiusasennossa, kun harjoittelupari hyökkää ja olet valmis. Pää on oltava tyhjä. Tässä hetkessä.

Tätä valmiutta ja läsnäoloa meillä kaikilla pitäisi olla elämässä. Jos suuresti ajattelet tulevaa ja suunnittelet liikaa niin ahdistut. Suunnitelmilla on tapana mennä pieleen. Ainakin jos orjallisesti yrität pysyä niissä olematta joustava. Jos ajatuksesi taas laahaa menneessä, saatat masentua. Kuitenkin, kun olet ajatuksissasi tai prosessoit jotain, niin et ole läsnä.

Kaikki me olemme ajatuksissamme ja prosessoimme. Sille on oma aikansa.

Kolme perusajatusta, joita itse yritän noudattaa.

  1. Mennyttä et voi muuttaa, mutta voit hyväksyä sen sellaisena kuin se on. Voit hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet.
  2. Nykyisyydessä voit vaikuttaa joihinkin omiin asioihisi. Tekemisiisi. Voit valita mitä seuraavaksi syöt, millaiset elämäntapasi ovat, miten suhtaudut asioihin jne. Voit hyväksyä kulttuurin, jossa elät ja säästää voimasi sen sijaan, että vastustat ja tuhlaat voimiasi asioihin, joita et voi muuttaa. Ota tilanteet vastaan uniikkeina tapahtumina, koska sitä ne kaikki ovat. Suhtaudu samoin myös ihmisiin. Vaikka nykyihminen usein sortuu siihen, että yrittää päässään muodostaa jonkinmoisia logiikoita ja säännönmukaisuuksia, en usko että on olemassa sääntöä, jonka oikeasti voi monistaa. Tällä tarkoitan esimerkiksi tilannetta, että koska elämässäni olen havainnut, että tällaisessa tilanteessa käy näin, niin aina tällaisessa tilanteessa käy näin. Yksinkertaista. Ota jokainen tilanne, kuin se olisi ensimmäinen kerta kun siinä olet. Koska se on. Tällä asenteella elämä on paljon kivempaa ja se on seikkailu. Suhtaudu asioihin kuin kolmevuotias. Ole aina luova.
  3. Tulevaisuuteen on vaikea nähdä. Siihen voi jossain määrin vaikuttaa, mutta sitä ei voi suunnitella liikaa. Pitää olla joustava ja kestävä kuin paju tuulessa. Mikään ei ole varmaa paitsi muutos. Kaikki muuttuu koko ajan. Tämä pitää hyväksyä.

Shidoshi Jani Vihervuori
Bujinkan Shinden dojo