Mitä on Budo?

Todellinen Budo ei useimmiten vastaa vasta-alkajan mielikuvaa joka on pitkälti Hollywood -elokuvien tuottamaa. Kysymykseen ei voi antaa selvää vastausta vaan se pitää itse kokea. Budon harjoittelusta muodostuu sen vakavasti ottaville elämäntapa ja vuosien karttuessa esiin astuu myös filosofia. Harjoittelijoita on joka junaan, niitä jotka satsaavat harjoitteluun ja etenevät nopeasti ja ottavat budon harjoittelun sydämeensä ja saavat siitä elämäänsä sisältöä, sekä niitä jotka "harrastelevat" käyden treeneissä ja jättävät budon "sinne jonnekin" salille.

 

Milloin voi vielä aloittaa? Olenko liian vanha? 

Budoikäsi on harjoitteluvuosiesi ikä. Harjoittelua voinee verrata Ihmisen kasvuun, ensin opitaan liikkumaan, konttaamaan, kävelemään, lukemaan, kirjoittamaan jne. Vuodet tuovat kokemusta ja näkemystä ja polku edetessään kasvattaa sinua ihmisenä. Aloittaa voit kun haluat. 

 

Paljonko pitää treenata?

Niin paljon kuin jaksat. Dojolla ja kotona. Joskus sitä treenaa paljon ja joskus vähemmän. Tärkeintä on kuitenkin ettei lopeta. Budo on kuin hevonen. Pitää pysyä kuin kirppu hevosen hännässä, niin voi päästä pitkälle. 

 

Mistä aloitan? 

Aloita peruskurssilta tai mene mukaan harjoituksiin. Perusteita opetellessa harjoitellaan kehon muokkausta, ukemeita, turvallisia harjoittelutaitoja sekä 9 kyun graduointiin vaadittavia perustekniikoita, kuten asentoja, peruslyöntejä, katoja ja joitakin lukkoja. Se on pintaraapaisu. Älä vielä kuvittelekaan tietäväsi mitään budosta peruskurssin käytyäsi. 

 

Onko sinusta siihen? 

Bujinkan harjoittelu vaatii sitoutumista jota nykyihmisellä harvoin on. Moni haluaa jonnekin perille niin pian kuin mahdollista ja "suorittaa budon". Meillä et kuitenkaan pääse perille koska budo kehittyy ja muuttuu aikojen mukana. 

Ainoa mikä on varmaa on muutos. Älä siis yritä laatikoida budoa, äläkä kuvittele että musta vyö on tavoite ja siihen saakka treenaat. 

Musta vyö on vasta alku josta siirrytään korkeampiin harjoitteisiin. Mustan vyön saamiseen menee 3-5 vuotta harjoitustaustoistasi ja harjoitteluaktiivisuudestasi riippuen. Pitää kuitenkin muistaa että vaikka matkaa olisi tuhat kilometriä, sinne mennään askel kerrallaan. Musta vyö on pala kangasta jonka tarkoitus on pitää housut jalassa. Kiirettäkään on turha pitää, ei se matka tapa vaan se vauhti. 

 

Shidoshi Jani Vihervuori,
Bujinkan Shinden Dojo