Mitä on Budo?

Todellinen Budo ei useimmiten vastaa vasta-alkajan mielikuvaa joka on pitkälti Hollywood -elokuvien tuottamaa. Kysymykseen ei voi antaa selvää vastausta vaan se pitää itse kokea. Budon harjoittelusta muodostuu sen vakavasti ottaville elämäntapa ja vuosien karttuessa esiin astuu myös filosofia. Harjoittelijoita on joka junaan, niitä jotka satsaavat harjoitteluun ja etenevät nopeasti ja ottavat budon harjoittelun sydämeensä ja saavat siitä elämäänsä sisältöä, sekä niitä jotka "harrastelevat" käyden treeneissä ja jättävät budon "sinne jonnekin" salille.

 

Milloin voi vielä aloittaa? Olenko liian vanha? 

Budoikäsi on harjoitteluvuosiesi ikä. Harjoittelua voinee verrata Ihmisen kasvuun, ensin opitaan liikkumaan, konttaamaan, kävelemään, lukemaan, kirjoittamaan jne. Vuodet tuovat kokemusta ja näkemystä ja polku edetessään kasvattaa sinua ihmisenä. Aloittaa voit kun haluat. 

 

Paljonko pitää treenata?

Niin paljon kuin jaksat. Dojolla ja kotona. Joskus sitä treenaa paljon ja joskus vähemmän. Tärkeintä on kuitenkin ettei lopeta. Budo on kuin hevonen. Pitää pysyä kuin kirppu hevosen hännässä, niin voi päästä pitkälle. 

 

Mistä aloitan? 

Aloita peruskurssilta tai mene mukaan harjoituksiin. Perusteita opetellessa harjoitellaan kehon muokkausta, ukemeita, turvallisia harjoittelutaitoja sekä 9 kyun graduointiin vaadittavia perustekniikoita, kuten asentoja, peruslyöntejä, katoja ja joitakin lukkoja. Se on pintaraapaisu. Älä vielä kuvittelekaan tietäväsi mitään budosta peruskurssin käytyäsi. 

 

Onko sinusta siihen? 

Bujinkan harjoittelu vaatii sitoutumista jota nykyihmisellä harvoin on. Moni haluaa jonnekin perille niin pian kuin mahdollista ja "suorittaa budon". Meillä et kuitenkaan pääse perille koska budo kehittyy ja muuttuu aikojen mukana. 

Ainoa mikä on varmaa on muutos. Älä siis yritä laatikoida budoa, äläkä kuvittele että musta vyö on tavoite ja siihen saakka treenaat. 

Musta vyö on vasta alku josta siirrytään korkeampiin harjoitteisiin. Mustan vyön saamiseen menee 3-5 vuotta harjoitustaustoistasi ja harjoitteluaktiivisuudestasi riippuen. Pitää kuitenkin muistaa että vaikka matkaa olisi tuhat kilometriä, sinne mennään askel kerrallaan. Musta vyö on pala kangasta jonka tarkoitus on pitää housut jalassa. Kiirettäkään on turha pitää, ei se matka tapa vaan se vauhti. 

 

Shidoshi Jani Vihervuori,
Bujinkan Shinden Dojo

Asetekniikkamaraton Mikkelissä

Lauri Jokisen vetämä Mikkelin leiri järjestettiin tänä vuonna 3.-5. toukokuuta, jälleen viikonlopun mittaisena koitoksena. Teemana oli tällä kertaa aseperustekniikka.

Mikkelin Shinden väki on järjestellyt leirejä vuodesta 2008 alkaen säännöllisesti. Paukkulan, Suomen Nuoriso-opiston, puitteet ovat hyvät tämänkaltaisille viikonlopun seminaareille. Majoitus, ruoka, saunat ja tietenkin treenit samalla kampuksella on havaittu hyvin toimivaksi konseptiksi sekä järjestäjille että osallistujille. Turha ravaaminen on minimoitu ja jää aikaa olennaiseen – treenaamiseen, lepoon ja tankkaamiseen.

Mikkelin leirillä on perinteisesti totuttu treenaamaan paljon perustekniikkaa, mitä oli nytkin tarjolla – tällä kertaa asein. Järjestäjän laskujen mukaan tulikin harjoiteltua yhteensä 16 tuntia. Leiriharjoittelun määrästä voi kätevästi kukin laskea, kuinka monta perusharjoituskertaa täytyy samaan tuntimäärään käydä. Leirillä käyminen siis kehittää meitä aimo harppauksen teknisesti eteenpäin, ja kuten Laurikin leirillä totesi: ”Olette kehittyneet.” Leirillä kehittyy myös opetussilmä, sillä usein leireillä opetetaan jollain erilaisella menetelmällä. Monet erilaiset tavat opettaa asioita antavat myös erilaisen muistijäljen kuin sama kaavamainen tekeminen dojolla. Vuosienkin päästä saattaa muistaa juuri sen leirillä sateessa tehdyn harjoituksen tai yksittäisen tekniikan.

Leirillä oleminen on myös muuta kuin tekniikoiden harjoittelua. Tutustumme uusiin tyyppeihin ”perheen tavoin” yhteisruokailuissa ja iltaisin. Opimme myös tuntemaan vanhoja ystäviä ja harjoittelutovereita syvemmin. Siinä ohessa näemme myös toisten tapoja tehdä asioita, mikä on sekin osa budon harjoittelua. Kaikesta voi oppia uutta. Kokonaisvaltainen tilanteiden tarkastelu antaa uusia näkökulmia asioihin ja kasvattaa.

Rentous ja avoimuus ovat tämän yhteisön kantavia arvoja. Meille Mikkeliin ja Shinden dojolle yleensä on helppo tulla, oli sitten kyse leireistä tai arkiharjoituksista.

Mikkeli_toukokuu_2013_3.jpg

Tunnelmia Kunoichi Taikailta

Bujinkanin toinen Kunoichi Taikai järjestettiin Japanissa 22.-23. maaliskuuta 2013. Naisia leirille osallistui reilu sata, 27:sta eri maasta. Miehiä leirillä oli kuitenkin huomattavasti enemmän kuin naisia.

Meille ajankohta oli erittäin tervetullut, sillä pääsimme kylmästä Suomen talvesta suoraan Japanin kauniiseen kevääseen.

Seminaarin aikana harjoiteltiin paljon vuoden teemaa. Vaikka kyseessä olikin Kunoichi Taikai Hatsumi sensei painotti paljon vapaasti liikkumista sekä hauskanpitoa harjoitellessa. Lisäksi sôke opetti, että naisten tulisi opetella tiedostamaan minkälaista tunnetta he välittävät tai ovat välittämättä vastustajalle.

Hatsumi sensein pyynnöstä naispuoliset Shihanit toivat esiin erilaisia tärkeitä ajatuksia. Naisen ei kannata tukeutua voimaan, sillä hän on miestä vastaan yleensä aina alakynnessä. Tämän vuoksi on tärkeää osata liikkua koko keholla ja horjuttaa vastustajaa ilman turhaa voimankäyttöä. Päällekävijät voidaan karkeasti luokitella kahteen ryhmään; tuntemattomiin ihmisiin tai ihmisiin lähipiiristäsi.

Valitettavan usein päällekävijä on jo ennestään tuttu henkilö ja tämän takia on opeteltava myös selviytymään tilanteesta turvallisesti vahingoittamatta vastustajaa. Oman statuksen ja läsnäolon avulla voi jo ennaltaehkäistä hyökkäyksen kohteeksi joutumista. Monella naisella saattaa myös kyteä pelko siitä, että tiukan paikan tullen omasta kehosta ei lähdekään ääntä. Tästä syystä olisi hyvä harjoitella äänen käyttöä turvallisessa ympäristössä. Taikailla esiteltiin myös miten nainen voi hyödyntää asusteitaan, kuten sormuksia ja kenkiä, aseina.

Seminaari oli kaikin puolin antoisa ja hauska kokemus. Tutustuimme moneen erittäin mukavaan ihmiseen ja toivomme näkevämme heitä vielä uudestaan. Päädyimme Taikailla harjoittelemaan vain miespuolisten harjoittelijoiden kanssa, johtuen leirin luonteesta. Tämä osoittautui erittäin palkitsevaksi, koska saimme harjoitella tekniikoita todentuntuisesti.

Tapahtuma päättyi illanviettoon, jonka vietimme toisiamme pöydän alle juoden tutustuen toisiimme leppoisassa tunnelmassa. Tiedoksi kaikille, että taksilla Kashiwasta ’kotiin’ pääsee alle 3600 yenillä!

Privetstviye Pietarista!

Shihan Lauri Jokisen päiväseminaarissa Helsingissä 12. tammikuuta tapasimme taas tutun harjoittelijan: Denis Sharkadiyn Pietarista.

Tällä kertaa hänellä oli mukanaan myös Anna Vinogradova ja Kirill Luzenberg, jotka vierailivat Helsingin-dojolla ensimmäistä kertaa.

Denis kiinnostui “keskiajan Japanin varjosotureiden taistelutyylistä” jo lapsena. Kerättyään paljon tietoa hän löysi Soke Masaaki Hatsumin ja Bujinkanin, mutta etsi itselleen pitkään sopivaa opettajaa.

Maaliskuussa 2010 Denis vieraili ensimmäistä kertaa Shinden dojolla Helsingissä ja löysi etsimänsä.

– Koin aivan uudenlaisen bujinkanin. Tekniikat olivat nopeita, joustavia ja luonnollisia, ja Laurin avoimuus ja halukkuus opettaa koskettivat minua. Innostuin kuin koiranpentu, Denis muistelee kolmen vuoden takaista aikaa.

Nykyään Denis on Shihan Jokisen lojaali oppilas. Hän pyörittää Pietarin pohjoisosassa pientä mutta aktiivista Shinden Dojoa, jossa harjoitellaan kolmesti viikossa. Shihan Jokinen vetää Pietarissa pari kertaa vuodessa seminaarin ja Denis matkustaa säännöllisesti Suomeen harjoittelemaan.

– Suomeen on mukava tulla. Näen vanhoja tuttuja, tutustun uusiin harjoittelijoihin ja saan uusia kokemuksia. Opin aina paljon.

LaurinPaivaleiriTammi2013_0.jpg

Lyö kovempaa, olen savosta

Perinteinen Tahkon talvileiri järjestettiin 14.-16.12.2012 Nilsiässä Pohjois-Savossa. Opettajana toimi Tahkon Leirikeskuksen isäntä, shidoshi Jani Vihervuori.

Lauantain teemana oli banpen fugyo, Hatsumi-sensein luoma konsepti, joka tarkoittaa “10 000 muutosta, ei yllätyksiä”. Treeneissä tutkittiin intuitiota ja etsittiin keinoja, miten omaa intuitiotaan voisi parantaa. Tunnustelimme muun muassa miten luonnollinen ja rutiininomainen liike eroavat toisistaan ja miten kevyt kontrolli mahdollistaa vapaan liikkumisen. Opettelimme myös hyväksymään uken tekniikan sen sijaan että pakotamme häntä omaan tekniikkaamme.

Sunnuntaina vertailtiin japanilaisten shihanien jutsua, tutkittiin niiden välisiä eroja ja luotiin tyylien sekoituksia. Shidoshi Vihervuori kiteytti asian näin:

“Pitää käydä monien eri opettajien treeneissä ja tutustua erilaisiin tapoihin liikkua, jotta voi kehittyä monipuolisesti. Siten jonain päivänä oman persoonallisuuden päälle voi kehittyä oma tyyli, joka sopii juuri itselle.”

Japanin-palautetta ja pipareita

Shindenin perinteinen pikkujoululeiri järjestettiin jälleen itsenäisyyspäivän jälkeisenä viikonloppuna Tuusulassa. Osallistujia oli yli 40.

Leiri oli samalla Japanin-palauteleiri, sillä Shihan Lauri Jokinen oli juuri palannut omalta treenimatkaltaan ja toi mukanaan oppeja suoraan Honbu-dojolta ja Hatsumi-senseiltä.

Treenien lomassa oli mukava astella suoraan ruokapöytään ja kuten aina, ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Lauantai-illaksi catering oli valmistellut mahtavan juhladinnerin, joka nautittiin kynttilänvalossa.

Iltaisin rentouduttiin yhdessä, sillä treenaamisen ja syömisen jäljiltä aivotoiminta tuntui pysähtyneen. Onneksi Tuusulan Metsäpirtti tarjosi mukavat puitteet leppoisaan löhöilyyn, jutteluun ja pelailuun.

Sunnuntain graduoinneissa nähtiin muutama vauhdikas randori ja peruskurssilaisten vyökoe. Shihan Jokisen mielestä Mikkelin pojat olivat “vähän liiankin hyviä”. Onnittelut kaikille uusille vyöarvoille!

Palaamme Tuusulaan ja Metsäpirttiin pikkujoulutunnelmissa jälleen 5.-8.12.2013.

Pikkujoululeiri2012_yleiskuva.jpg

Shihan Luboš Pokorný, 13.-15.5.2011

Jälleen yksi mahtava viikonloppu vietetty Bujinkanin parissa.
Tšekin pääopettaja Shihan Luboš Pokornýn opetus hiveli vuoden teemaa Kihon Happou 季 翻 初 萌

"Kihon Happo, it's not about the techniques, it's about the movement" Kiteyttää hyvin viikonlopun sisällön.

Kiitos kaikille osallistujille, nähdään jälleen Shihan Laurin Japanin palaute seminaarilla 2.6.

"Lubos Pokorny (Shihan 15th Dan Happo Biken) is a student of Dr. Masaaki Hatsumi, the 34th Grandmaster of Togakure Ryu Ninjutsu. As such, he has traveled around the world to take part in Hatsumi Sensei's training events. During these travels Lubos represents the Czech Republic, beginning his training in 1991, he is the first Czech student of the Bujinkan as well as the founder of the Bujinkan Czech Dojo. In 1994 Hatsumi Sensei asked Lubos to distribute the Sanmyaku (Hatsumi Sensei's Densho). Since then Lubos has been organizing and publishing materials and information about Ninjutsu as part of his work."